Het was een doodnormale wandeling

Daar liepen we dan. Het was nog redelijk koud, maar ik had een dikke winterjas aan. Naast mij liep mijn lieve krullenbolletje en in mijn handen had ik een thermoskanbeker gevuld met thee. Ik liep er doodnormaal mee rond, alsof je dat altijd meeneemt als je een stukje gaat wandelen. Onderweg lachten we wat af, genoten we wat van het zonnetje en nipte ik van mijn dampende thermoskanbeker met thee. We hadden het echt over van alles en nog wat, zoals ik het altijd over van alles en nog wat kan hebben. Wonderlijk eigenlijk, hoe je nooit uitgesproken kunt raken met iemand.

Ik vraag me altijd één ding af. Stel dat ik nog 5 jaar zou leven? En dat van te voren zou weten? Één ding schiet me gelijk te binnen: ik zou niet doen wat ik nu doen. Ik zou stoppen met mijn opleiding, met het constante bouwen aan de toekomst waarvan je niet zeker weet dat die er gaat zijn. Ik zou reizen maken, veel tijd met mijn gezin doorbrengen en vaak uiteten gaan. Ik zou van elk ontbijt een speciale aangelegenheid maken, voor heerlijk uitgebreide lunches zorgen, ik zou meer romantische avondjes beleven, vaker naar de film gaan, meer genieten van het zonnetje, vaker en langer uitslapen, alle interieurwinkels en kringloopwinkels afgaan, vaker weekendjes weg gaan, meer sporten en zoveel mogelijk tijd met mijn lieverd doorbrengen. En eigenlijk zou ik nog veel meer doen. Wonderlijk en raar eigenlijk hoe ik gelijk vol leven zit terwijl ik me nu altijd zo uitgeput voel.

Soms vind ik het echt gewoon stom dat we zo 'naar de maatschappij leven'. We hebben allemaal ongeveer maar 80 jaar te leven en zijn meer en deel van onze tijd bezig met het opbouwen van dat leven. Ik heb nu nog het gevoel dat alles ter voorbereiding is. Ter voorbereiding op de toekomst. Maar ik wil al veel meer! Ik ben constant in gevecht met wat ik nu wil, en zou doen als ik wist dat ik niet nog een heel leven voor me gehad, en wat 'handig is om te doen voor de toekomst'. Waarom speelt geld een grote rol? Want daar 'doe' je het dan eigenlijk voor. Voor die ene leuke baan en voor het geld. Een solide basis opbouwen. Ik ben aan het studeren, wil extra vakken gaan volgen, ben op zoek naar een baantje omdat dat goed staat op mijn CV, maar eigenlijk wil ik reizen, leuke dingen doen, weekendjes weg en alles kunnen doen wat ik op een bepaald moment zou willen doen. Iedereen wilt wel wat geld later toch? Want ja, het is toch wel fijn als je voor jezelf kunt zorgen, de belasting kunt betalen, een huur kunt betalen en voldoende eten kunt betalen. En dan is het nog fijner als je daar nog een schepje bovenop kunt doen en misschien wel af en toe een weekendje weg kunt, of een keer lekker uiteten kunt gaan en niet te hoeven twijfelen in de supermarkt om een keer een lekkere biefstuk te eten. Ik vind het maar lastig.

Dus. Laat ik het in balans houden. Laat ik mijn bachelor afronden en mijn rijbewijs behalen, maar laat ik ook blijven genieten van de kleine dingen en meer doen van wat ik 'zou doen als ik nog maar vijf jaar te leven had'. De tijd is nu. En die tijd krijg je niet meer terug.

Halverwege onze wandeling werd alles me weer iets duidelijker. Het is oké om af en toe onzeker te zijn en goed na te denken over of je nog door wilt blijven gaan met wat je aan het doen bent. Of je op het juiste pad zit. Of je niet op de automatische piloot aan het leven bent. Of de balans er nog wel is en of je nog wel van de kleine dingen geniet. Je begrijpt wel dat het een fijne eye-opening-wandeling was. Ik dronk nog een beetje thee en liep samen met hem mijn laatste stappen tot de voordeur om vervolgens een breed glimlachend zusje achter de deur aan te treffen. Ze trok de deur open met 'te laat!' Ik had de sleutel inderdaad nog niet in het slot kunnen steken. Wat is dat me toch veel waard, die glimlach en het fijne warme huis waar ik in thuis kom. Laat ik dan mijn best doen om er nóg meer van te genieten. En niet over vijf jaar, maar nu.

Denken jullie hier wel eens over na?

2 opmerkingen:

 1. Wat schrijf je ontzettend leuk! Ik was echt geboeid aan het lezen!
  xoxo Mareijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat reageer jij ontzettend leuk! Nee even zonder dollen, ik vind het echt heel lief! (:

   Verwijderen